A "Szívünk háza"-projekt© szeretetelvű komplex önismereti személyiségfejlesztő program.
A "Szívünk háza"-projekt© szeretetelvű komplex személyiségfejlesztő önismereti program és kutatás a Szellemi Tulajdon Nemzeti (Szabadalmi) Hivatalában nyilvántartva. (Y1500649/3; 004339) 2014. 12. 15.
Programjainkról a 30/960-4825-ös telefonszámon érdeklődhetsz.


Kínában egy vízhordozónak volt két nagy cserépedénye. Annak a botnak egy-egy végén lógtak, amit a nyakában hordott. Az egyik edényen volt egy repedés, míg a másik tökéletes volt, és mindig egy teljes adag vizet szállított. A pataktól a házig tartó hosszú séta végén a megrepedt edény már csak félig volt vízzel. Két teljes évig ez így ment, minden nap, a vízhordozó már csak másfél edény vizet szállított vissza a házba. Természetesen a tökéletes edény büszke volt a teljesítményére, hisz tökéletesen csinálta. De a szegény törött cserép szégyellte a tökéletlenségét, és nyomorultnak érezte magát, hogy csak félannyit tudott teljesíteni. Két év keserűség után egy nap megszólította a vízhordót.
-Szégyellem magam, mert a víz szivárog egész úton hazafelé. A vízhordó így válaszolt a cserépnek:
-Észrevetted, hogy virágok csak az ösvényen és csak a te oldaladon teremnek, s nem a másik cserép oldalán? Ez azért van így, mert én mindig tudtam a hibádról, és virágmagot szórtam az ösvénynek erre az oldalára. Minden nap te locsoltad őket, amíg visszasétáltunk. Két éve leszedem ezeket a gyönyörű virágokat, hogy az asztalt díszítsem velük. Ha nem lennél olyan, amilyen vagy, akkor ez a gyönyörűség nem ragyogná be a házamat!

Tanulság: Mi mindannyian törött cserépedények vagyunk, ezek a 'törések és hibák' - amik bennünk vannak - teszik az életünket olyan egyedivé, érdekessé és értékessé. Csak el kell fogadnunk mindenkit olyannak, amilyen, s a jót keresni és meglátni másokban. Bocsánat, nem elfogadni, hanem többnek, szebbnek, jobbnak látni és szeretni, nagyon-nagyon szeretni! Müller Péter tudja a legszívhezszólóbban ezt leírni:

"Egy lényeges dologra felhívom a figyelmedet. Szeretni csak fölfelé lehet. Nem lefelé, csakis fölfelé. Senkit sem szeretünk azért, mert buta, gonosz, aljas, csúnya, kellemetlen, gyenge, gyáva - hanem azért, mert okos, jó, szép, kellemes, erős, bátor. Még akkor is, ha nem ilyen - ha szeretjük, belelátjuk vagy beleképzeljük mindezeket az értékeket. Ha azt mondod: 'olyannak szeretlek, amilyen vagy', nem igaz! Mert ha valóban szeretsz, többnek látsz, mint amilyen vagyok. Ha szeretsz valakit, fölfelé nézel rá, minőségileg többnek látod. Mai kifejezéssel azt mondhatnánk, hogy a szeretet nem objektíven lát. Aki szeret, az nem a szemével, hanem a szívével lát."


Szeretni valakit valamiért

Lehet velem vitatkozni,
én így gondolom, vállalom:

Szeretni akkor is tudunk, ha a másik...
csak nem biztos, hogy érdemes!

"...
A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
A szeretet nem féltékeny,
Nem kérkedik, nem gőgösködik,
Nem tapintatlan, nem keresi a magáét,
Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,
Nem örül a gonoszságnak,
De együtt örül az igazsággal.
Mindent eltűr, mindent elhisz,
Mindent remél, mindent elvisel.
A szeretet soha el nem múlik.
..."

Még akkor is, ha nem talál viszonzásra....

Republic - Szeretni valakit valamiért
"Hosszú az út míg a kezem a kezedhez ér
Szeretni valakit valamiér'
Ne tudja senki ne értse senki, hogy mér'
Szeretni valakit valamiér'
Ezer életen és ezer bajon át
Szeretni valakit valamiér'
Akkor is, hogyha nem lehet, hogyha fáj
Szeretni valakit valamiér'... "

http://www.zeneszoveg.hu/.../szeretni-valakit-valamiert...
*******************************************************************
És ha viszonzásra talál:

Óvnád-e másoktól, önmagától?
Elűznéd rossz álmait?
Bármeddig megvárnád, elfogadnád
Önzését, rossz napjait?
Nem kell az eskü, a gyűrű kevés
Ez véreddel írt szerződés
Refr.: Társad a bajban
Rosszban és jóban
Magányodban, mélypontokban
Napfényben, sárban
Örömben, gyászban
Szép napokban, vesztes harcban

Pokolra elmennél, kiegyeznél
Istennel és Ördöggel
Végsőkig védenéd, összes bűnét
Szerelmed oldozná fel
Nem kell az eskü, a gyűrű kevés
Ez véreddel írt szerződés

Refr. (2x)

Társad a bajban! (2x)

http://www.zeneszoveg.hu/.../tars-a-bajban-zeneszoveg.html

A mesterséges intelligencia válaszai


Mit jelent a szeretet?
A szeretet az őszinte vonzódás egy személy iránt, akivel örömmel együtt vagy. Ez egy barátságos benső érzés más személyek vagy dolgok felé, amelyet figyelmes, rendszeres párbeszéddel és a másik megértésével, elismerésével, csodálatával lehet fokozni. A szeretet különböző érzelmeket, állapotokat, magatartásformát jelölhet a személyek közötti vonzalomtól az étkezés öröméig 1. Az ókori görög bölcseletnek megfelelően, hagyományosan öt formáját különböztetjük meg a szeretetnek: a rokoni vagy családi szeretetet (a görögben sztorgé), a baráti szeretetet (filia), a szexuális és a romantikus vágy tárgyát képező szeretetet (erósz), a vendéglátó szeretetét (xénia) és az önkiürítő vagy isteni szeretetet (agapé). A szeretet, különböző formáiban jelentős közvetítő erőként lép fel, ami a személyek közötti kapcsolatokat teszi gördülékenyebbé. A szeretetnek több fajtája is létezik, mint például a baráti szeretet és a szerelem. Remélem, ez segített!
További információ:
1. wikiszotar.hu
2. hu.wikipedia.org
3. stylemagazin.hu

Hogyan lehet növelni a szeretet érzését valaki iránt?
A szeretet érzése egy személy iránt az őszinte vonzódás eredménye, amelyet figyelmes, rendszeres párbeszéddel és a másik megértésével, elismerésével, csodálatával lehet fokozni. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány tippet, amelyek segíthetnek növelni a szeretet érzését valaki iránt:
Kommunikáció: A kommunikáció kulcsfontosságú a kapcsolatokban. A rendszeres, őszinte beszélgetések segíthetnek megérteni a másik személyt, és megerősíthetik a kapcsolatot. Az aktív hallgatás, a másik személy érzéseinek és gondolatainak megértése, valamint az érzelmek kifejezése segíthet növelni a szeretet érzését.
Figyelem: Az idő és a figyelem megadása a másik személynek azt mutatja, hogy fontosak vagyunk számára. Az időtöltés közös tevékenységekkel, mint például a séták, a filmnézés, a közös főzés, a kirándulások, a sportolás, a játékok, a zenehallgatás, a táncolás, a kézműveskedés, a festés, a fotózás, a könyvolvasás, a beszélgetés, stb. segíthet növelni a szeretet érzését.
Megértés: Az empátia és a megértés kulcsfontosságú a szeretet érzésének növelésében. Az igyekezet a másik személy helyzetének megértésére, az érzések és gondolatok megosztására, a támogatásra és az elfogadásra segíthet növelni a szeretet érzését.
Elismerés: Az elismerés és a csodálat a másik személy erősségeire és eredményeire irányuló pozitív visszajelzés. Az elismerés és a csodálat kifejezése segíthet növelni a másik személy önbizalmát és önértékelését, és erősítheti a kapcsolatot.
Meglepetések: Az apró meglepetések, mint például az ajándékok, az üzenetek, a virágok, a finom falatok, a kedvenc italok, a meleg ölelés, a puszik, a mosolyok, stb. segíthetnek növelni a szeretet érzését.
Türelem: A türelem és a megértés kulcsfontosságú a kapcsolatokban. Az idő és a türelem adása a másik személynek segíthet növelni a bizalmat és a kötődést, és erősítheti a kapcsolatot.
Szeretetnyelvek: Az embereknek különböző szeretetnyelveik vannak, amelyek kifejezik, hogyan szeretik a másik személyt. Az öt szeretetnyelv a következők: ajándékozás, minőségi idő, szolgálat, testi érintés és szavak. Az ismeretlen szeretetnyelvek megértése és gyakorlása segíthet növelni a szeretet érzését.
Remélem, ezek a tippek segítenek növelni a szeretet érzését valaki iránt!

Milyen függőségeket ismersz?
A függőség pszichológiai értelemben az őszinte ragaszkodás, szükséglet, hozzászokás, amelynek jelentése a kontextustól függ. A függőségnek több formája is létezik, mint például a kémiai szerek által kiváltott függőség, a viselkedési addikciók, stb1. A kémiai szerek által kiváltott függőségek közé tartozik az alkoholizmus, a nikotinfüggőség, a kokainpor, az egyéb pszichoaktív szerek által kiváltott függőség 1. A viselkedési addikciók közé tartozik a játékszenvedély, az evési zavarok, a szex- és szerelmi függőségek, a társ- és kapcsolati függőség, a munkaszenvedély, a számítógép/internet/televízió-függőség, a testedzésfüggőség, stb.
További információ:
1. bing.com
2. hu.wikipedia.org
3. napidoktor.hu


Mit tegyek, ha sosem vagyok elég jó a családomnak?
Az érzés, hogy sosem vagy elég jó a családodnak, nagyon nehéz lehet. Azonban fontos megérteni, hogy az érzés mögött több kiváltó ok is húzódhat. Az állandó bizonytalanság és az önmagaddal való elégedetlenség mögött több kiváltó ok is húzódhat. Az egyik leggyakoribb ok a gyermekkorban keresendő. A gyermekek igen érzékenyek a körülöttük zajló eseményekre, szüleik érzelmeire, viselkedésére, kapcsolatára. Ha nem boldogok, sokat veszekednek, akkor a kicsik hajlamosak úgy érezni, hogy nekik kell javítani a helyzeten. Ezt pedig gyakran úgy akarják, hogy minél jobbak akarnak lenni - ám mivel nem változik semmi, úgy érzik, ez sosem sikerül.
Azonban fontos megérteni, hogy a családod szeret téged, és az érzésed nem feltétlenül tükrözi a valóságot. Az érzéseddel kapcsolatban beszélj egy megbízható baráttal, vagy fordulj szakemberhez, aki segíthet neked megérteni az érzéseidet és megtalálni a megfelelő megoldásokat.

További információ:
1. femina.hu
2. gyakorikerdesek.hu
3. gyakorikerdesek.hu

Az ókori görögök nyolc fajtáját különböztették meg a szeretetnek: erosz, philia, storgé, pragma, mania, ludus, philautia, és agapé.

Az agapé görög eredetű szó, jelentése: szeretet, vendégség. Az első keresztények közös étkezéseit jelenti, melyeket az egyházközséget (gyülekezetet) összekötő szeretet kinyilvánítására és megélésére tartottak, s az úrvacsora/eucharisztia vételével fejeződtek be (vagy kezdődtek). Az 1. sz. vége előtt különválasztották, mert szokásba jött a szentségi böjt. Az agapéra így a szentmise után került sor. Magyar szóhasználatban előfordul "szeretetvendégség" formában is.

A szó átvitt értelmű jelentése a nyolc fajta szeretet (erósz, filia, storgé, pragma, mania, ludus, philautia és agapé) közül a legmagasabb rendű tudatos, feltétel nélküli érzelem az agapé, ami cselekvésre kell, hogy ösztönözzön. Az előbbi hét - erosz, philia, storgé, pragma, mania, ludus, philautia - vagy jelen van mint érzelem, vagy nincs. Akarattal nem lehet rajta változtatni. Egyedül az agapé tanulható érzelem.

Az erósz a szerelem megfelelője,
a filia a baráti szeretet kifejezése,
a storge a szülő gyermek közötti szereteté,
a mania a birtokló szerelemé,
a pragma az elfogadó szerelemé,
a ludus a játékos szerelemé,
a philautia az önszereteté, míg
az agapé önzetlen, akaraton alapuló önfeláldozó szeretet megnyilvánulása.
(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Agap%C3%A9)